Fit for 55



Dnes snad již nikdo nepochybuje o tom, že klimatické změny jsou závažným problémem, kterým se musíme urychleně a hlavně efektivně zabývat.

Naše senátní jednání ke klimaticko-energetickému balíčku Fit for 55 bylo však plné rozporů. A jak to celé nakonec dopadlo již zřejmě víte. I po řadě jednání a seminářů, které plénu předcházely, považuje většina senátorů bezpodmínečné přijetí balíčku FF55 za riskantní, a to zejména s ohledem na chybějící data ohledně jeho nákladů a přínosů pro ČR.

Výborem pro evropské záležitosti bude požadováno zpracování dopadové analýzy ze strany Evropské komise. Taková analýza by však měla být vytvořena na základě znalosti lokálních specifik státu, kterým nejlépe rozumí členské státy samy.
Usnesení výboru bylo proto doplněno tak, aby rovněž vláda ČR vypracovala vlastní dopadovou studii, na kterou se již od schválení Green Dealu čeká. Ta by se měla opírat o dobrou znalost podmínek ČR, díky čemuž bude možné posoudit konkrétní realizovatelnost navržených opatření a vyčíslit efekty plánovaných změn.
Termín předložení Senátu je stanoven na březen 2022. Věřím, že studie poskytne relevantní podklad pro další jednání.

Další příspěvky

Sochovy národopisné slavnosti ve Lhotce
24. srpna se ve Lhotce pod Ondřejníkem uskutečnil už 29. ročník festivalu Sochovy národopisné slavnosti. V rámci akce vystoupila řada dětských i dospělých souborů, muzik a sborů. Za "děti" nechyběl Valášek z Kozlovic, Malý Grunik z Ostravice, Malá Ondřejnica ze Staré Vsinad Ondřejnicí, Malá Ostravica z Frýdku-Místku nebo Ondrášek z Frýdku-Místku. Za dospěláky vystoupili mezi dalšími i Pilky ze Lhotky, Pustkova cimbálová muzika z Kozlovic, Vlašský vojvoda z Kozlovic, Ostravica z Frýdku-Místku a Ondřejnica ze Staré Vsi nad Ondřejnicí...
V Janovicích vznikl Komunitní dům pro seniory
Senioři se mohou těšit z nového Komunitního domu “KODUS” v obci Janovice. V sobotu 24. srpna jsme měli možnost si moderní novostavbu čítající deset bezbariérových bytů společně s poslanci Michaelou Šebelovou a Ivo Vondrákem prohlédnout při slavnostním otevření. Pečlivé plánování se vedení obce vyplatilo a senioři budou mít k dispozici krásné zázemí se zahrádkou a mj. i společenskou místností, která umožní setkávání obyvatel, ale i aktivity pořádané místními spolky.
Vysokorychlostní váhy jsou instalovány také v obchvatu města Frýdku-Místku
Vysokorychlostní váhy mají pomáhat v boji s přetíženými kamiony. A jedny takové váhy máme umístěny také na obchvatu města Frýdku-Místku, kde byly spuštěny do provozu v roce 2023. Protože se blíží veřejné slyšení v Senátu na toto téma, sešla jsem se se zástupci odboru dopravy ve Frýdku-Místku, abych zjistila, jak systém aktuálně funguje a předala případné podněty k jeho zlepšení.

Kontakt

Napište mi

Budu ráda, když mi napíšete své návrhy, podněty, dotazy.
Pokusím se odpovědět všem.