Beskydy budeme chránit i na půdě Senátu PČR



V dubnu se mnoho významných osobností z našeho kraje zúčastnilo 50. výročí založení CHKO Beskydy, které proběhlo v sídle Senátu PČR. Na tomto zahájení panovala shoda, že pestrost Beskyd pro další generace je nutné udržet.

Ve svém projevu jsem tehdy zdůraznila, že v situaci, kdy máme k dispozici pro CHKO Beskydy obchvat, považuji za nepřijatelné, aby kolem zdroje pitné vody přehradní nádrže Šance projížděla tranzitní nákladní doprava nad 12 tun.

Po předchozím více než dvouletém projednávání a zjišťování možností se jeví několik možných řešení, jak vjezdu těžké tranzitní nákladní dopravy do CHKO Beskydy zabránit. Pro nalezení nejlepšího řešení pořádáme v této věci s místopředsedkyní Senátu PČR Jitkou Seitlovou v závěru května kulatý stůl.

Pozvánku k řešení situace jsme zaslali těmto klíčovým hostům:

Mgr. Petr Hladík, ministr životního prostředí

Mgr. Martin Kupka, ministr dopravy

Ing. Zdeněk Nekula, ministr zemědělství

MVDr. Radim Mudra, v.r., zástupce KHS Moravskoslezský kraj

Ing. Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje

prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.,  hejtman Moravskoslezského kraje

Ing. Tomáš Opěla, ředitel správy ŘSD Ostrava

Ing. Jiří Tkáč, generální ředitel Povodí Odry

Mgr. František Jaskula, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy

Pevně věřím, že se všichni pozvaní hosté, kteří jsou pro toto jednání o budoucnosti CHKO Beskydy klíčovými partnery, dostaví, a že se nám společně podaří najít způsob, jak trvale beskydský zdroj pitné vody a také životní prostředí v CHKO Beskydy ochránit.

Další příspěvky

Sochovy národopisné slavnosti ve Lhotce
24. srpna se ve Lhotce pod Ondřejníkem uskutečnil už 29. ročník festivalu Sochovy národopisné slavnosti. V rámci akce vystoupila řada dětských i dospělých souborů, muzik a sborů. Za "děti" nechyběl Valášek z Kozlovic, Malý Grunik z Ostravice, Malá Ondřejnica ze Staré Vsinad Ondřejnicí, Malá Ostravica z Frýdku-Místku nebo Ondrášek z Frýdku-Místku. Za dospěláky vystoupili mezi dalšími i Pilky ze Lhotky, Pustkova cimbálová muzika z Kozlovic, Vlašský vojvoda z Kozlovic, Ostravica z Frýdku-Místku a Ondřejnica ze Staré Vsi nad Ondřejnicí...
V Janovicích vznikl Komunitní dům pro seniory
Senioři se mohou těšit z nového Komunitního domu “KODUS” v obci Janovice. V sobotu 24. srpna jsme měli možnost si moderní novostavbu čítající deset bezbariérových bytů společně s poslanci Michaelou Šebelovou a Ivo Vondrákem prohlédnout při slavnostním otevření. Pečlivé plánování se vedení obce vyplatilo a senioři budou mít k dispozici krásné zázemí se zahrádkou a mj. i společenskou místností, která umožní setkávání obyvatel, ale i aktivity pořádané místními spolky.
Vysokorychlostní váhy jsou instalovány také v obchvatu města Frýdku-Místku
Vysokorychlostní váhy mají pomáhat v boji s přetíženými kamiony. A jedny takové váhy máme umístěny také na obchvatu města Frýdku-Místku, kde byly spuštěny do provozu v roce 2023. Protože se blíží veřejné slyšení v Senátu na toto téma, sešla jsem se se zástupci odboru dopravy ve Frýdku-Místku, abych zjistila, jak systém aktuálně funguje a předala případné podněty k jeho zlepšení.

Kontakt

Napište mi

Budu ráda, když mi napíšete své návrhy, podněty, dotazy.
Pokusím se odpovědět všem.