Co přinesla XV. schůze Senátu?



Zákon o silničním provozu – od nového roku nás čeká řada novinek:

– zjednodušení bodového systému,

– docházka do autoškoly už od 16 let ,

– řízení pod dohledem mentora již od 17 let,

– možnost zvýšení rychlosti na 150 km/h v určitých úsecích dálnic,

– vyšší pokuty u závažných činů,

– 2 krát a dost u nejzávažnějších přestupků,

– 3 krát a dost u středně závažných přestupků.

Při projednávání tohoto zákona jsem vystoupila na podporu pozměňovacích návrhů Lukáše Wagenknechta, které se týkaly legislativních opatření při přetížené kamionové dopravě na našich komunikacích. Ty však nakonec nebyly schváleny a Senát k zákonu nepřijal ani navržené usnesení. Po podpisu prezidenta vstoupí zákon v platnost.

V další části schůze proběhla volba kandidátů na soudce Ústavního soudu a jednáním prošel mj. i zákon o střetu zájmů, který upravuje, že členové vlády, poslanci, senátoři a nově ani prezident republiky nebudou moci vlastnit média (rozhlas, TV, tisk), a to ani přes třetí osobu. V budoucnu přibude i omezení v oblasti internetových médií.

Všechny body programu schůze:

http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/prubeh

Další příspěvky

Jarní olympiáda U Medvěda: Sportovní den s charitativním přesahem
Jarní olympiáda U Medvěda v Dobré u Frýdku-Místku se opravdu velmi vydařila. Žáci ze základních škol Dobrá, Baška, Raškovice, Morávka, Frýdlant nad Ostravicí a Frýdku-Místku se tu 10. května utkali v mnoha disciplínách. Děkuji všem organizátorům za skvělou přípravu této krásné akce, která měla i charitativní rozměr - vybralo se přes 30 tisíc pro tělesně postižené děti z našeho regionu. Zázemí a pomoc s organizací poskytl sportovní areál U Medvěda a o perfektní atmosféru se postarala společnost Hravý klaun a úžasný moderátor Honza Gavelčík. Že tyto akce mají smysl, bylo jasné z nadšení a radosti všech zúčastněných. Atmosféra byla nabitá energií, úsměvy a zdravým duchem soutěžení. Děkuji, že jsem mohla být u toho!
Tradiční akce Poděkuj horám se vydařila. Velká poklona všem dobrovolníkům!
Tradiční akce Poděkuj horám organizovaná spolkem Čisté Beskydy ve spolupráci se společností MamiArt, Heimstaden a dalšími partnery opět ukázala sílu lidské solidarity a respekt k našemu krásnému horskému masivu. Stovky dobrovolníků se s nadšením a úsměvem na tváři vydaly do čtyř lokalit v Beskydech, aby je zbavily odpadu a pomohly tak zachovat jejich čistotu a krásu. Ať už uklízeli podél turistických tras, v okolí silnic, nebo se pustili do náročnějších terénů, jejich práce si zaslouží obrovský dík a uznání. Poděkuj horám není jen obyčejný úklid. Je to symbol sounáležitosti s naším přírodním bohatstvím a vyjádření vděčnosti za krásu a klid, které nám Beskydy nabízí.
Svátek sv. Floriána připomíná důležitost hasičské profese
Dnes, na svátek sv. Floriána, patrona hasičů, se frýdecké náměstí proměnilo v dějiště krajské soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod. Akce, která se konala za hojného zájmu veřejnosti, dala příležitost všem obdivovatelům hasičů zhlédnout ukázky zásahových technik a prohlédnout si historickou i současnou hasičskou techniku. Hasiče nevnímáme jen jako ty, kteří hasí oheň, i když to je bezesporu klíčová součást jejich práce. Jejich role je mnohem komplexnější a zahrnuje širokou škálu činností, které chrání naše životy a majetek. Děkuji všem hasičům za jejich obětavou práci! Přeji jim pevné zdraví, štěstí a mnoho úspěchů v jejich náročné, ale nesmírně důležité profesi.

Kontakt

Napište mi

Budu ráda, když mi napíšete své návrhy, podněty, dotazy.
Pokusím se odpovědět všem.